2022-02-24 14:13:19• hírek • Bede Emőke

Továbbra sem csökken a leányanyák száma Romániában

Februárban „Védd az egészséged! Reproduktív egészség – a te jogod és felelősséged!” címmel országos kampányt indít a közegészségügyi hatóság. Ez által a fiatal lányok és várandós nők körében szeretnék felhívni a figyelmet a reproduktív egészség fontosságára, beleértve a fogamzásgátlást, a családtervezést, a terhesség alatti egészségi állapotot, a terhességmegszakítást és a szexuális úton terjedő betegségeket is.

A Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság által szerkesztőségünknek küldött tájékoztatóból kiderül, a 2011 és 2019 közötti időszakban, az unió más tagállamaival összehasonlítva Románia első helyen állt a kiskorú anyák számát tekintve. Mint írják, egy komplex jelenségről van szó, melynek következményei mind az édesanyát, mind a gyermeket érintik. (…) A kiskorú lányoknál a terhesség és a szülés során fellépő esetleges komplikációk növelik az eclampsia, a gyermekágyi endometritis és a fertőzések lehetőségét, illetve a koraszülés, szélsőséges esetben a csecsemőhalandóság esélyét, a terhességmegszakítás kockázatairól nem is beszélve.


A közegészségügyi igazgatóság azt is hangsúlyozza közleményében, hogy noha 2011 és 2019 között az unióban mintegy 15 százalékkal csökkent a leányanyák, Romániában ez idő alatt semmi sem változott, a csökkenés csupán 0,13 százalékos. Mi több, a 10 és 14 év közötti lányok által az unió területén világra hozott csecsemők 44 százaléka Romániában született.


A Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság ugyanakkor arról is tájékoztat, hogy 2011-hez képest 2020-ra 70 százalékkal csökkent a tinédzserek által kért abortuszok száma. Míg egy évtizede 1000 lány közül 16 kérte a terhesség mesterséges megszakítását, addig 2020-ban már csak 5 fiatal került ilyen helyzetbe. Ez igencsak örömteli adatnak számít, különösen annak a fényében, hogy a romániai lányoknak mindössze alig egy harmada használ valamilyen fogamzásgátló módszert.


„A nem kívánt események és nem kívánt terhességek megelőzése, és különösen az abortusz elkerülése érdekében a fogamzóképes fiataloknak felelősségteljes döntéseket kell hozniuk, illetve fogamzásgátló módszereket kell használniuk, amelyek közül az óvszer az egyetlen, amely helyesen és következetesen használva megelőzi a nem kívánt terhességet és szexuális úton terjedő fertőzéseket is” – írja a DSP, hozzátéve, hogy a megfelelő szexuális felvilágosításban a szülőknek, pedagógusoknak és az egészségügyi szakembereknek is nagy felelősségük van.


Megyénkben a sexulvsbarza.ro összesítése szerint a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház szatmári és tasnádi székhelyén, illetve és a Nagykárolyi Városi Kórházban is foglalkoznak családtervezési tanácsadással, melyen az érintettek - egyedül vagy párjukkal együtt - ingyenesen részt vehetnek. További információk ide kattintva érhetőek el.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: